Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Dünyanın en kaliteli reçinesi Edremit'te

Dünyanın en kaliteli reçinesi Edremit

Edremit ilçesinde 2003 yılında Edremit Kocaseyit Havalimanı Karşısı Bostancı Mahallesinde kurulan ve Türkiye'nin Çam Kökünden Reçine Üreten”...

Edremit ilçesinde 2003 yılında Edremit Kocaseyit Havalimanı Karşısı Bostancı Mahallesinde kurulan ve Türkiye’nin “Çam Kökünden Reçine Üreten” tek fabrika olan Yeni Kurtuluş Orman Ürünleri Yağ San. ve Tic. Ltd. Şti. ABD ve AB’ye reçine ihraç ediyor.
Ormanda kesilen çam ağaçlarının toprakta 8 ile 10 yıllık kalan veya beklemiş ‘Çıralı Çam Ağacı gövde ve Köklerinden’ Reçine üretildiği açıklamasını yapan Yeni Kurtuluş Orman Ürünleri Yağ Sanayi işletmecisi Erman Uysal, Edremit, Dursunbey, Bayramiç, Simav, Sındırgı ve Bigadiç Orman İşletme Müdürlüklerinin ‘Karaçam’ın yoğun olarak bulunduğu Orman İşletme Şefliklerinde tebliğ esasları çerçevesinde hasat planları yapılarak alivreli satışa konu edilen ‘Çıralı Çam Kök Odunları’ bu fabrikada değerlendirildiği bilgisini verdi.
100 kişiye istihdam sağlanıyor
‘Çıralı Çam Ağacı gövde ve Köklerinden’ reçine üreten işletmenin yıllık üretim kapasitesi 12 bin ton olan fabrikada 40 işçi çalışması yanında arazide Çam Kökleyen Köylüler ve taşıma firmaları ile birlikte 100 kişiye istihdam sağladıklarını açıklayan Erman Uysal, “Eskiden 2007 yılına kadar yılda ABD’lerine 600 ile 700 ton arası reçineyi direkt ihraç ediyor, ülkemize döviz kazandırıyorduk. ABD daha ekonomik olduğu için Çin’den ithal edince şimdi tüm üretimimizi Yunanistan’a ihraç ediyoruz. Portekiz ile de ihraç etme çalışmalarımız devam ediyor. İhracat bağlantısı yapıldığında kapasite artırımına gideceğiz. Hedefimiz ormanlarımızda toprak altında çürüyen ve ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlayan Çıralı Çam Gövde ve Köklerinden ülkemize döviz sağlamaktır” dedi.
Dünyanın en kaliteli reçinesi Edremit’te
Türkiye’de Çıralı Çam Köklerinden dünyanın en kaliteli reçinesini üreten tek işletme olduğu bilgisini veren Uysal, Orman İşletme Müdürlüklerinin 8 ile 10 yıl önce ‘Kızılçam veya Karaçam’ kesimi yapıldığı alanlardaki ‘Çıralı Çam gövde ve Kök Odunları’ topraktan çıkarılarak fabrikada işlenmesi sonucu % 10 civarı elde edilen Terebentin ve Kolofan ihtiva eden dünyanın en kaliteli ‘Reçine’sinin bu tesiste üretiminin yapıldığını, sentetik kimyasalların üretilmesi ile dünyada talebi azalan ‘Ham Reçinenin’ son zamanlarda yeniden talep edilen bir ürün haline gelmesinin sevindirici olduğunu açıkladı.
Köylüler ‘kök’ söküyor, fabrikada ‘reçine’ üretiliyor
Edremit, Dursunbey, Bayramiç, Simav, Sındırgı ve Bigadiç Ormanlarından köylülerin söktüğü ‘Çıralı Çam Kök Odunları’ kamyonlarla Yeni Kurtuluş Orman Ürünleri Fabrikasına getiriliyor. Fabrika tesislerinde öncelikle eskavatörle parçalanıp hombak kırıcıya atılmakta, bu kırıcıda da daha küçük parçalara ayrılarak, daha sonra çekiçli değirmende tekrar parçalanıp elek ve bıçaklı değirmenden geçirilerek talaş haline getirilip ekstraksiyon ünitesine gönderilmektedir. Burada hegzana tabi tutulup ‘Ham Reçine’ bu talaş içinden ayrıştırılıyor. Haber : Enver Dolgun



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı